Biologische honing

Imkerij de Oase produceert biologische honing in Nederland. Ik houd me daarvoor aan de Europese regels voor de biologische landbouw. Ook ga ik op een aantal punten vrijwillig verder. Dat houdt onder andere in:

  • De bijen verzamelen de nectar voor de honing alleen op plaatsen waar ruim voldoende aanbod van onbespoten bloemen is. Stichting Skal houdt een strenge controle op elke nieuwe standplaats.
  • De honing wordt tijdens en na de oogst niet boven 30 graden verwarmd, maar onbewerkt in potjes afgevuld. Het is dus ‘rauwe honing‘.
  • De kasten bestaan uit natuurlijke materialen en worden niet met milieubelastende middelen geschilderd maar verduurzaamd door te dompelen in hete bijenwas.
  • De was, die gebruikt wordt om de raatbouw te structureren, is uitsluitend zuivere bijenwas van biologische oorsprong. In tegenstelling tot reguliere imkerij kan er zo via de waskringloop geen bestrijdingsmiddelen-residu in de honing terecht komen.
  • Het hart van het bijenvolk, het ‘broednest’ bevindt zich in één kastdeel, niet gescheiden door latjes en loze ruimtes. Hierdoor kan het bijenvolk beter een eenheid vormen.
  • De bijen krijgen elk jaar de kans om een groot deel van de raten helemaal zelf te bouwen, zonder kunstraatvellen.
  • Het knippen in de vleugels van de koningin wordt achterwege gelaten.

Wij werken al jaren zo en voldoen daarmee ruimschoots aan de eisen in de Europese verordening voor de biologische landbouw. Tot 2015 was het niet mogelijk om in Nederland als zodanig gecertificeerd te worden. We hebben jaren gestreden om hier verandering in te brengen. Na het genereren van media aandacht kwamen Skal en het ministerie in beweging.

Sindsdien zijn we, tot op de dag van vandaag, de enige biologische beroepsimkerij van Nederland.