Rauwe honing

Rauwe honing

Onze honing is rauwe honing. Hij komt nooit boven de 30 graden en wordt daardoor niet beschadigd door verhitting. Alle waardevolle stoffen, zoals enzymen en stuifmeel, zijn maximaal aanwezig. Wist je dat honing door verhitting voor de bijen zelf giftig wordt?

Bij de grote honingverwerkende bedrijven moet honing verhit worden. Om te beginnen om de gekristalliseerde honing uit de grote 300 kg vaten te krijgen.  Ook het filteren en verpompen in dit soort industriële processen gaat makkelijker bij een hogere temperatuur.

Vloeibare honing is vrijwel altijd verhitte honing. Alle kwaliteitshoning kristalliseert. Verhitting is de enige manier om de honing weer vloeibaar te maken. Daarom verkopen wij onze honing als crèmehoning. Crèmehoning ontstaat door te roeren. Daarbij worden de kristallen steeds kleiner, tot ze een geheel (crème) vormen. De enige uitzondering is Acaciahoning. Die kristalliseert namelijk van nature pas na enkele jaren, waardoor we die vloeibaar aan kunnen bieden.

We laten de honing lang in het bijenvolk zitten. Daardoor hebben de bijen veel tijd om de nectar tot honing te verwerken. Goed rijpe honing bevat weinig water. Hij is dik, stroperig en daardoor niet alleen lang houdbaar maar ook heel smaakvol.

Slingeren en afvullen van de honing gebeurt in een zeer hygiënische ruimte. De honing wordt zorgvuldig gezeefd, maar niet gefilterd! Daardoor blijft alle van nature aanwezige stuifmeel in de honing.