Nederlandse honing!

Nederlandse honing is belangrijk. Omdat lokaal voedsel belangrijk is. En om nog meer…

Onze honing is voedsel uit je eigen ‘biotoop’.

Dat heeft de bekende voordelen wat betreft voedselkilometers etc. Daarnaast heeft het nog andere voordelen voor onze gezondheid en het milieu:

  • De honing wordt niet eerst in grote vaten verscheept om daarna d.m.v. warmte weer vloeibaar gemaakt en in potjes afgevuld te worden. Bij het verhitten van honing worden veel van de gezonde inhoudsstoffen, zoals enzymen en stuifmeelkorrels, vernietigd. Onze honing is dus niet alleen ‘koudgeslingerd’ maar vooral ook ‘koudverhandeld’! Onze honing is ‘rauwe honing‘.
  • Bijen verzamelen naast nectar ook stuifmeel, van zo veel mogelijk verschillende planten. Dit stuifmeel komt in kleine hoeveelheden in de honing terecht. Je zou kunnen zeggen dat Nederlandse honing zo een manier is om gedoseerd te wennen aan het stuifmeel in je eigen omgeving.
  • Bijen zijn als bestuivers onmisbaar in onze landbouw en natuur. Door het kopen van Nederlandse honing blijft imkeren in Nederland mogelijk en blijven er bijen om deze belangrijke taak te vervullen.
  • Veel biologische honing wordt geproduceerd in tropisch latijns-amerika. Voor de komst van de blanken kwamen honingbijen hier niet voor. Veel inheemse bestuivende insecten hebben het moeilijk door deze nieuwe concurrentie. Zo draagt het kopen van Nederlandse honing ook bij tot de bescherming van  ecosystemen elders!

Al onze honing komt uit onze eigen, Nederlandse imkerij. De bijen staan op verschillende plekken in Nederland. Aan het begin van de zomer is er in Nederland niets voor de bijen te halen. In die periode maken wij van de nood een deugd door de bijen twee weken naar Duitsland te brengen. We kunnen daar in die periode namelijk heerlijke Acaciahoning oogsten: de enige honingsoort die zonder verhitting het hele jaar vloeibaar verkocht kan worden!